Contextuele Therapie

In contextuele therapie gaat het over individuen, relaties en gezinnen. Het woord context wijst op de dynamische verbondenheid van een persoon en zijn betekenisvolle relaties doorheen de generaties. De therapeut houdt rekening met deze verbondenheid door ook oog te hebben voor anderen die beïnvloed worden door het therapeutische proces.

De relationele werkelijkheid van een individu wordt bekeken vanuit vier invalshoeken.

Feiten

Mensen worden beïnvloed door feiten zoals erfelijkheid, gebeurtenissen zoals scheiding, adoptie, overlijden, armoede of oorlog.

Psychologie

Mensen hebben een binnenkant, wat speelt zich af in een persoon, zijn gebeurtenissen verwerkt, wat voelt iemand, wat zijn verlangens, fantasieën? Wat zijn gedachten over zichzelf of over anderen?

Interactie

Mensen hebben relaties. Wat gebeurt er in die relaties? Zijn er patronen, systemen ontstaan? Hoe wordt er gecommuniceerd?

Relationele ethiek

We worden beïnvloed door de ervaring van recht en onrecht in relaties, door de balansen van geven en nemen die in beweging zijn. Gezonde relaties zijn deze waarin gepast gegeven en ontvangen kan worden, waardoor er vertrouwen en betrouwbaarheid kan ontstaan.

In de therapie wordt er samen met de cliënt gezocht naar nieuwe mogelijkheden om vrijer in het leven te kunnen staan en om contacten met belangrijke anderen te verbeteren zodat er een gezonde dynamiek kan ontstaan in deze relaties.

Rustgevende omgeving

U wordt ontvangen in een rustgevende omgeving. U voelt zich dadelijk op uw gemak. De gesprekskamer straalt de sfeer uit van een gezellige woonkamer. U voelt zich dadelijk thuis.

Vriendelijke sfeer